Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı ya da diğer adıyla mide küçültme ameliyatı; doygunluk hissi yaratarak kilo verdirmeyi hedefleyen bir ameliyattır.
Genellikle kapalı yöntemle yapılmaktadır. Operasyon; ağız yoluyla geçici olarak mide içine yerleştirilen bir tüp aracılığı ile midenin yaklaşık %80’i çıkarılarak mide hacminin azaltılması prensibine dayanır. Bunun yanında midenin çıkarılan bölgesinden salgılanan ve açlık hissini tetikleyen hormon salgısı da azaldığından az gıda ile daha çok doygunluk hissi sağlanması da gerçekleşir. Ayrıca henüz kilo kaybı gerçekleşmeden insülin direncinin de kırılmasını da sağlar.
Tüp mide ameliyatı neden yapılır?
Tüp mide ameliyatı obezite hastalığı yaşayan kişilere yapılır. Böylelikle obezitenin sebep olduğu kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi ve reflü gibi hastalıkların da ortadan kaldırılması hedeflenir.

Kimler tüp mide ameliyatı olabilir?
Tüp mide ameliyatı yapılacak hastaların öncelikle beden kitle indeksinin (BKİ) 35 ve üzerinde olması gerekmektedir. BKİ 35-39,9 arasında olan ve beraberinde kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi, reflü hastalığından bir veya birden fazlasının bulunması da bu operasyon için kişiyi uygun kılmaktadır. 18 ila 65 yaş arası kişilere yapılabilen operasyon kişinin daha zayıf görünmesi için yani estetik kaygılarla değil, sağlığı için yapılmaktadır. BKİ 30-35 arasında olan kişilerde ise ek hastalık olması halinde yapılabilmektedir.
Kimler tüp mide ameliyatı olamaz?
18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kişiler, sadece estetik kaygılarla yaptırmak isteyenler, kanama bozukluğu hastalığı bulunanlar, anestezi alamayacak derecede kalp veya akciğer hastalığı olanlar da uygun değillerdir.
Şüpheleniyor musunuz?
Yukarıdaki hastalıklardan şüpheleniyorsanız lütfen doktorunuza başvurunuz. Daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
- Tüp mide ameliyatı, kapalı yöntemle uygulandığı için iyileşme daha hızlı gerçekleşir.
- Mide kapasitesi küçültüldüğü için, kişinin daha az besinle doyma hissi yaşayabilmesi ve bu sayede kilo vermesi sağlanabilir.
- Midenin açlık hormonu üreten bölümü alındığı için iştah ve açlık hissi azalır.
- Besinlerin mideyi olandan daha geç terk etmesi sağlanır.
- Ülser, anemi, bağırsak tıkanıklığı, kemik erimesi, emilim bozukluğu, protein ve vitamin eksikliği riski yoktur.
- Başarısızlığı ve yetersizliği durumunda daha sonra ikinci bir ameliyat ile diğer bütün bariatric operasyonlara çevrilebilir.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Çok sık görülmemekle beraber en çok karşılaşılan riskler şunlardır: Enfeksiyon, kanama, fıtık, yara ve yaralanma, emboli ve bağırsak yaralanmaları.
Sık Sorulan Sorular
Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman taburcu olurum?
Hastalar çoğunlukla 2. veya 3. günde taburcu edilir ve bu süreçte nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda diyetisyen tarafından bilgilendirilir.
Gebze'de tüp mide ameliyatı nerede yapılır?
Kocaeli Gebze ilçesinde tüp mide ameliyatı Ozan Andaç Erbil tarafından Özel Merkez Prime Hastanesi’nde sunulmaktadır.